Događanja

Procesija: Za Križem

14. tra 2022.

Za Križem je u stvari šest procesija koje sve istovremeno kreću iz mjesta Vrboska, Jelsa, Pitve, Vrisnik, Svirce i Vrbanj u 22:00 na večer Velikog Četvrtka. Svaka skupina predvođena ministrantima koji nose lampione da osvijetle put nositelju križa, koji nosi drveni križ (težak između 10 i 18 kilograma) bosonog cijelim putem. Svaka procesija se kreće u smjeru kazaljke na satu do sljedeće župne crkve, moleći i pjevajući cijelim putem, zastajkujući kod crkve zbog molitve i zagovora Djevici Mariji.

Nakon molitve u svakoj crkvi, procesija nastavlja u krugu uz brijeg do sela na vrhu i kroz priobalne gradiće Vrbosku i Jelsu, prije nego što opet dođe do početne točke, sa iscrpljenim nositeljem križa koji često trči posljednjih nekoliko koraka prije nego što preda križ župnom svećeniku. Duboki muški glasovi koji pjevaju kroz noć daju procesiji posebno ozračje, kojem doprinosi i tradicija da svako domaćinstvo u selima koja sudjeluju u procesiji ostavi upaljeno svjetlo kroz cijelu noć.

Povijest procesije

Povijest procesije datira natrag do 16. stoljeća, a 2009. godine je stavljena pod zaštitu UNESCO-a. Njeni začeci leže u građanskoj pobuni prema autokratskoj mletačkoj vladavini, i procesija se odvijala svake godine, što je popriličan uspjeh uzevši u obzir nedavnu prošlost u komunizmu i rat u Jugoslaviji. 

Kada je procesija gotova, građani se usredotočuju na ostatak uskrsnih slavlja, dok su crkve neobično tihe, jer to je jedino doba u godini kada se crkvena zvona ne glasaju svakoga sata. Doduše, zvona to i više nego nadoknade svojom prekomjernom zvonjavom na Uskrs, na vrhunac uskršnjih slavlja.