Izleti

Humac i Grapčeva špilja

Smješteno 7 kilometara istočno od Jelse, napušteno pastirsko selo Humac je jedno od hvarskih užitaka. U potpunosti napušteno već mnogo godina, selo koje datira natrag do 15. stoljeća posjeduje čarobno ozračje i neke očaravajuće poglede na more i slikovite ruševine na svakom koraku. Po mnogima nedvojbeno najautentičnije selo na otoku. 

Trenutačno u selu nema tekuće vode ni električne energije, iako je struja bila obećana, ali ipak u Humcu ne nedostaje posjetitelja – mješavina turista ljeti, kao i lokalnih mještana iz sela Vrisnik, čiji su stanovnici veliki zemljoposjednici. Humac je najživlji 26. lipnja, na dan svetih Ivana i Pavla, kada se otočani okupljaju na svečanosti u selu. Tamo je izvrstan restoran koji također čuva ključeve malenog muzeja u crkvi, te nudi jedinu ponudu jahanja konja na otoku, i polazišna je točka izleta prema Grapčevoj špilji, koji kreću u 9 ujutro ponedjeljcima, srijedama i subotama od 15. lipnja do 15. rujna. 

Iako pristup nije najlakši, krajnji rezultat je vrijedan napora. Grapčeva špilja datira natrag do neolitičkih vremena (2,500 godina prije naše ere) i jedno je od najstarijih nalazišta u regiji. U špilji postoje dvije prostorije, ulazni hodnik od otprilike 13,5 x 5 metara, i veća prostorija od 23 x 22 metra koja je okružena komorama. Stalaktiti i stalagmiti koji dominiraju pećinom su veličanstveni prizor, naročito kada su osvijetljeni svijećama. Samoća i mir špilje pružaju savršeno mjesto za promišljanje. 

Odličan Arheološki muzej u gradu Hvaru posjeduje zbir oružja i oruđa iz tog vremena, uključujući kremene noževe, čekiće i strijele, kosti ljudskog i životinjskog porijekla, te razne školjke i lončariju toga vremena. 

Špilja se može posjetiti svakoga ponedjeljka, srijede i subote od 15. lipnja do 15. rujna, sa polazišnom točkom u 9 sati ujutro ispred restorana ''Humac''. 

Ako želite posjetiti Grapčevu špilju izvan glavne turističke sezone, molimo Vas nazovite: +385 (0)99 577 17 70